Hawthorn / Elderberries / Roselle syrup

Meidoorn Hibiscus Vlierbessensiroop Recept

 • 2 kopjes gefilterd water

 • ½ kopje gedroogde vlierbessen

 • ½ kopje gedroogde meidoornbessen

 • 1 eetlepel gedroogde hibiscuskelken ( Hibiscus sabdariffa )

 • Biologische suiker, in de aangegeven verhouding

Hoe de siroop te maken

Klik hier om een ​​video over dit recept te bekijken .

 1. Breng 2 kopjes gefilterd water aan de kook in een middelgrote sauspan. Zodra het water kookt, zet je het vuur lager en voeg je vlierbessen, meidoornbessen en hibiscuskelken toe aan de pan.

 2. Laat afgedekt sudderen tot je de hoeveelheid vloeistof in de pan met ongeveer de helft hebt verminderd (20-30 minuten, maar afhankelijk van je fornuis kan het minder tijd kosten, dus blijf in de keuken en controleer het regelmatig).

 3. Zodra je afkooksel met de helft is verminderd, zeef je het door een fijnmazige zeef om het plantmateriaal te verwijderen. Gebruik een grote lepel of spatel om het plantmateriaal tegen de zeef te drukken tot je geen bouillon meer uit het plantmateriaal ziet komen als je erop drukt.

 4. Meet de hoeveelheid afkooksel die je hebt, in gewicht of volume, en doe het dan terug in je sauspot (zonder het plantmateriaal). Roer je suiker erdoor in een verhouding van 1:2 (1 deel afkooksel op 2 delen suiker; als je bijvoorbeeld 1 kopje afkooksel hebt, voeg je 2 kopjes suiker toe; als je ½ kopje afkooksel hebt, voeg je 1 kopje suiker) en zet het fornuis weer op een lage stand.

  Opmerking: als u de hoeveelheid suiker in het recept wilt verminderen, kunt u in plaats daarvan een 1:1-verhouding van afkooksel tot suiker gebruiken (gelijke hoeveelheden van elk). Houd er echter rekening mee dat dit de houdbaarheid van uw siroop verkort. Je moet het in de koelkast bewaren en sneller opgebruiken als je ervoor kiest om dit te doen, dus ik raad aan om het bij een kleine hoeveelheid te houden die je redelijkerwijs kunt gebruiken voordat de siroop bederft.

  Veel mensen geven de voorkeur aan honing om hun siropen te maken, maar ik raad dit over het algemeen niet aan. De meeste mensen gebruiken lang niet genoeg honing om een ​​houdbare siroop te verkrijgen en dergelijke preparaten zijn erg vatbaar voor microbiële groei en bederf. Als je honing moet gebruiken in plaats van suiker, gebruik dan een verhouding van 1:4 van afkooksel tot honing in plaats van een verhouding van 1:1 of 1:2. De honing moet 75-80% van je recept uitmaken om het stabiel te maken. Persoonlijk zou ik het nog steeds in de koelkast bewaren en redelijk snel opgebruiken.

 5. Roer het mengsel van afkooksel en suiker continu gedurende een paar minuten terwijl de siroop begint in te dikken. In het ideale geval wilt u de siroop op 104 °C brengen, maar u kunt stoppen met roeren zodra de siroop de consistentie heeft bereikt die u verkiest voor uw siropen. Ik wacht graag tot het een zichtbare, gelijkmatige laag op mijn lepel achterlaat. Na het bottelen wordt het wat dikker.

 6. Bottel je afgewerkte siroop in een bakje met een label waarop de datum staat waarop je de siroop hebt gemaakt, samen met de ingrediënten die je hebt toegevoegd.

Aanbevolen gebruik: 1 à 2 maal daags een theelepel innemen. Vermijd als uw lichaam uw bloedsuikerspiegel niet goed reguleert. Geef jonge kinderen geen siropen met honing.

Deel dit product met anderen