Karkade drank

Het blijkt een in het Midden-Oosten veel gedronken drankje te zijn dat getrokken wordt van gedroogde hibiscus bloemen. Je kan de hibiscus trekken met koud water of overgieten met kokend water en dat vervolgens laten afkoelen. Die laatste methode geeft wat mij betreft de lekkerste smaak en gebruik ik in onderstaand recept.

Inmiddels alweer een aantal jaar geleden hebben we een Nijlcruise gemaakt. Het was echt schitterend en super indrukwekkend. En oh, wat kunnen die Egyptenaren toch een feestje maken van het eten. Het een was nog lekkerder dan het ander. Je blijft eten. Maar niet alleen het eten was lekker. Bij het inchecken op de boot kregen we een robijnrood drankje aangeboden: karkadeh. Super fris van smaak en erg lekker.

Destijds kende ik karkadeh nog niet. Het blijkt een in het Midden-Oosten veel gedronken drankje te zijn dat getrokken wordt van gedroogde hibiscus bloemen. Je kan de hibiscus trekken met koud water of overgieten met kokend water en dat vervolgens laten afkoelen. Die laatste methode geeft wat mij betreft de lekkerste smaak en gebruik ik in onderstaand recept.

Karkadeh of hibiscus ice tea

Verfrissende drank getrokken van gedroogde hibiscus bloemen. Fris van smaak en heerlijk dorstlessend.
Hoeveelheid 1 liter

Ingredi├źnten

 • 1,1 l water
 • 40 gr suiker
 • 20 gr gedroogde hibiscus bloemen
 • 2 theelepels vers citroensap (10 ml)

Aan de slag

 1. Doe de hibiscus in een hittebestendige kom of schaal.
 2. Breng het water aan de kook en giet over de hibiscus. Dek de schaal af en laat gedurende 2┬Ż uur trekken.
 3. Giet de vloeistof door een zeef om de hibiscus te verwijderen, voeg het citroensap toe en roer de suiker erdoor. Proef de karkadeh en breng eventueel op smaak met extra suiker en/of citroensap.
 4. Laat de karkadeh in de koelkast ijskoud worden.
 5. Serveer in een karaf met mooie glaasjes. Eventueel kan je nog wat ijsblokjes toevoegen en/of een partje citroen.

  Proost!

  Bron: overetengesproken.nl

Deel dit product met anderen