Wilde koffie Ethiopie

Afbeelding is geen wilde koffie, komt over een tijdje binnen uit Ethiopie.

De overvloed aan wilde koffiebomen in Ethiopië, essentieel voor een gezonde diversiteit onder de koffieplanten in de wereld, is in gevaar. Wetenschappers van de Royal Botanic Gardens in Kew, Engeland, schatten dat 60% van de wilde koffiesoorten met uitsterven wordt bedreigd, wat zorgen baart voor de toekomst van de koffieproductie. In zijn genetische bakermat arabica wordt ’s werelds populairste koffie nu gecategoriseerd als een bedreigde plantensoort.
Wetenschappers van Kew zeggen dat de huidige instandhoudingsmaatregelen voor wilde koffiesoorten ontoereikend zijn om de toekomst van koffie op lange termijn te verzekeren. Onderzoekers van Kew hebben in samenwerking met de International Union for Conservation of Nature (IUCN) 124 koffiesoorten op de Rode Lijst van de IUCN geplaatst. De implicaties van deze bevindingen, gepubliceerd in januari in de tijdschriften Science Advances en Global Change Biology, schetsen een beeld van bezorgdheid over de toekomst van de wereldwijde koffieproductie op de lange termijn.
Ontbossing samen met klimaatverandering en de verspreiding en toenemende ernst van schimmelpathogenen en ongedierte dragen allemaal bij aan IUCN’s bezorgdheid over de vele wilde verwanten van Coffea arabica.
Twee decennia onderzoek
Deze nieuwe cijfers komen na twee decennia van toegewijd onderzoek door Kew om de koffiesoorten in de wereld te ontdekken, analyseren en documenteren, en hun risico op uitsterven te beoordelen. Veel van dit werk werd uit de eerste hand uitgevoerd op de wilde locaties waar koffie groeit, voornamelijk in de afgelegen bossen van Afrika en; op het eiland Madagaskar. In 2012 onthulden Kew-onderzoekers en lokale medewerkers een somber beeld voor wilde arabica. Met behulp van computermodellen konden ze projecteren hoe een veranderend klimaat de soort in Ethiopië zou beïnvloeden, wat aantoonde dat het aantal locaties waar arabica groeit tegen 2080 met maar liefst 85% zou kunnen afnemen. In 2017 richtte het team van Kew-Ethiopia zijn aandacht de invloed van klimaatverandering op de koffieteelt, waaruit blijkt dat tot 60% van het land dat wordt gebruikt voor de koffieproductie in Ethiopië tegen het einde van de eeuw ongeschikt zou kunnen worden voor gebruik. Dit recente werk is een voortzetting van het langdurige onderzoek van Kew naar wilde koffiesoorten, dat dateert uit het midden van de 19e eeuw.
De koffiesector, die miljarden dollars waard is, is gebaseerd op en wordt in stand gehouden door het gebruik van wilde koffiesoorten. Tot de 60% die met uitsterven worden bedreigd, behoren de soorten die van cruciaal belang kunnen zijn voor de toekomst van de koffieproductie. De wereldwijde koffiehandel steunt momenteel op slechts twee soorten – arabica (60%) en robusta (40%) – maar gezien de talloze opkomende en verergerende bedreigingen voor de wereldwijde koffieteelt, zijn er waarschijnlijk andere koffiesoorten nodig voor de ontwikkeling van koffiegewassen .
Aaron Davis, hoofd van het koffieonderzoek bij Kew en hoofdauteur van de Science Advances-paper, zegt: “Onder de koffiesoorten die met uitsterven worden bedreigd, bevinden zich die soorten die kunnen worden gebruikt om de koffie van de toekomst te kweken en te ontwikkelen, inclusief die resistent zijn tegen ziekte en in staat om verslechterende klimatologische omstandigheden te weerstaan. Het gebruik en de ontwikkeling van wilde koffiebronnen kan de sleutel zijn tot de duurzaamheid van de koffiesector op de lange termijn. Gerichte actie is dringend nodig in specifieke tropische landen, met name in Afrika, om de toekomst van koffie te beschermen.”
“We hopen dat onze bevindingen zullen worden gebruikt om het werk van wetenschappers, beleidsmakers en belanghebbenden in de koffiesector te beïnvloeden om de toekomst van de koffieproductie veilig te stellen – niet alleen voor koffieliefhebbers over de hele wereld, maar ook als een bron van inkomsten voor boerengemeenschappen in sommige van de meest verarmde plekken ter wereld”, zei Davis
Eimear Nic Lughadha, senior onderzoeksleider van Kew’s Conservation Department en hoofdwetenschapper van Kew’s Plant Assessment Unit zei: “Dit is de eerste keer dat een IUCN Red List-beoordeling is uitgevoerd om het uitstervingsrisico van ’s werelds koffie te bepalen, en de resultaten zijn zorgwekkend. Een cijfer van 60% van alle met uitsterven bedreigde koffiesoorten is extreem hoog, zeker als je dit vergelijkt met een globale schatting van 22% voor planten. Sommige van de beoordeelde koffiesoorten zijn al meer dan 100 jaar niet meer in het wild gezien en het is mogelijk dat sommige al uitgestorven zijn. We hopen dat deze nieuwe gegevens soorten zullen benadrukken die prioriteit moeten krijgen voor de duurzaamheid van de koffieproductiesector, zodat passende maatregelen kunnen worden genomen om hun toekomst veilig te stellen.”
De toekomst
Het belang van arabica voor Ethiopië staat voorop. Ethiopië is de natuurlijke geboorteplaats van wilde Arabica-koffie en de grootste koffie-exporteur van Afrika, met een jaarlijkse exportwaarde van 1 miljard dollar en 15 miljoen werknemers. Wilde Arabica-koffie is een belangrijke bron van zaden voor de koffieteelt, een bron van ziekteresistentie en ook een op zichzelf staand geoogst gewas, maar kan ernstig in gevaar komen als er geen instandhoudingsmaatregelen worden genomen om de plant te beschermen tegen een veranderend klimaat en ontbossing. Het tweede artikel, geschreven door Kew en Ethiopische onderzoekers en deze week gepubliceerd in Global Change Biology, rapporteert de status van arabicakoffie, nooit eerder formeel beoordeeld op zijn uitstervingsrisico. Hun gedetailleerde beoordeling omvat prognoses van de klimaatverandering, waaruit blijkt dat de soort wordt bedreigd,
arabisch koffie koffie boom bedreigde soort Ethiopië koffie productie uitsterven.
Door Dan Bolton.

Deel dit product met anderen